Tuloskeskus

Tapahtumarikas vuosi ja ennätystulos

1.1.–31.12.2023

  • Tritonin/Crayfish BidCo Oy:n julkinen ostotarjous kaikista Caverion Oyj:n osakkeista toteutui marraskuussa 2023 ja vähemmistöosakkeita koskeva lunastusmenettely aloitettiin.
  • Tilauskanta: 1 908,7 (1 943,3) milj. euroa, laskua 1,8 prosenttia. Palveluiden tilauskanta kasvoi 0,1 prosenttia. Projektien tilauskanta laski 4,3 prosenttia.
  • Liikevaihto: 2 490,9 (2 352,1) milj. euroa, kasvua 5,9 prosenttia. Orgaaninen kasvu oli 5,6 (8,6) prosenttia. Palvelut-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 3,2 prosenttia. Projektit-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 11,3 prosenttia.
  • Oikaistu EBITA: 123,7 (105,8) milj. euroa, eli 5,0 (4,5) prosenttia liikevaihdosta, kasvua 16,9 prosenttia. Pääosa oikaisuista liittyi julkiseen ostotarjousprosessiin.
  • EBITA: 93,2 (86,1) milj. euroa, eli 3,7 (3,7) prosenttia liikevaihdosta, kasvua 8,2 prosenttia.
  • Liikevoitto: 77,2 (69,9) milj. euroa, eli 3,1 (3,0) prosenttia liikevaihdosta, kasvua 10,4 prosenttia.
  • Operatiivinen rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja: 165,9 (144,3) milj. euroa, kasvua 14,9 prosenttia.
  • Kassakonversio (rullaava 12 kk): 107,5 (100,6) prosenttia.
  • Osakekohtainen tulos, laimentamaton: 0,24 (0,32) euroa osakkeelta. Ostotarjousprosessiin liittyvillä erillä oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,52 (0,34) euroa osakkeelta.
  • Nettovelat/Oikaistu käyttökate: 1,3x (1,2x).
  • Yritysostot: Caverion sai päätökseen viisi yrityshankintaa tammi–joulukuussa 2023, vuositason liikevaihto yhteensä 60,4 milj. euroa.
  • Hallituksen osingonjakoehdotus 12.6.2024 pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle: osinkoa ei makseta tiikaudelta 2023.

1.10.–31.12.2023

  • Liikevaihto: 670,0 (682,9) milj. euroa, laskua 1,9 prosenttia. Orgaaninen kasvu oli -0,9 (14,9) prosenttia. Palvelut-liiketoiminnan liikevaihto laski 4,9 prosenttia. Projektit-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia.
  • Oikaistu EBITA: 44,0 (38,7) milj. euroa, eli 6,6 (5,7) prosenttia liikevaihdosta, kasvua
    13,8 prosenttia.
  • EBITA: 28,7 (24,6) milj. euroa, eli 4,3 (3,6) prosenttia liikevaihdosta, kasvua 16,6 prosenttia.
  • Liikevoitto: 24,9 (20,0) milj. euroa, eli 3,7 (2,9) prosenttia liikevaihdosta, kasvua 24,9 prosenttia.
  • Operatiivinen rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja: 132,3 (106,9) milj. euroa.
  • Osakekohtainen tulos, laimentamaton: 0,00 (0,09) euroa osakkeelta. Ostotarjousprosessiin liittyvillä erillä oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,21 (0,11) euroa osakkeelta.

Suluissa esitetyt luvut ovat edellisvuoden vastaavan kauden lukuja, ellei toisin ole mainittu.

“Vuosi 2023 oli Caverionille positiivinen ja tapahtumarikas, liikevaihdon kasvun sekä vahvan kannattavuuden vuosi. Sekä liikevaihto että oikaistu EBITA olivat ennätyksellisen korkeat. Liikevaihto kasvoi 2 490,9 (2 352,1) milj. euroon ja oikaistu EBITA 123,7 (105,8) milj. euroon, eli 5,0 prosenttiin liikevaihdosta. Olen hyvin
tyytyväinen näihin saavutuksiin markkinatilanteessa, jota ovat leimanneet korkeat korot, alhainen investointien taso, kasvanut geopoliittinen epävarmuus ja yleisesti epävakaa rakennusmarkkina.


Neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihto oli 670,0 (682,9) milj. euroa, jääden hieman edellisvuodesta valuuttakurssien negatiivisen kehityksen seurauksena. Vuonna 2023, orgaaninen liikevaihdon kasvu oli 5,6 prosenttia ja yrityskauppojen vaikutus liikevaihtoon oli 4,1 prosenttia. Ruotsin ja Norjan kruunun heikentymisellä oli myös merkittävä valuuttavaikutus vuoden aikana. Negatiivinen vaikutus liikevaihtoon oli
peräti 20 milj. euroa neljännellä vuosineljänneksellä ja 87 milj. euroa koko vuonna. Vertailukelpoisissa valuutoissa liikevaihto vuonna 2023 kasvoi kaikissa divisioonissa Teollisuutta lukuun ottamatta sekä Palveluissa ja Projekteissa. Toteutimme vuoden 2023 aikana useita merkittäviä projekteja, liittyen muun muassa kantaverkon sähköasemien ja voimajohtojen modernisointiin Suomessa, uuteen lentokenttäterminaaliin Frankfurtissa, Saksassa, yliopistolliseen sairaalaan Pohjois-Suomessa sekä autojen akkujen kierrätyslaitokseen Ruotsissa. Tämän tyyppiset projektit eivät ole riippuvaisia yleisestä markkinasentimentistä ja ne kuvastavat hyvin laajaa osaamistamme.


Neljännellä vuosineljänneksellä oikaistu EBITA parani 13,8 prosentilla 44,0 (38,7) milj. euroon, eli 6,6 (5,7) prosenttiin liikevaihdosta. Koko vuoden oikaistu EBITA parani 16,9 prosentilla edellisvuoteen verrattuna ja 21,9 prosenttia, kun huomioidaan negatiivinen valuuttakurssivaikutus (noin 4,4 milj. euroa). Parannusta edesauttoi erityisesti Palvelutliiketoiminnan hyvänä jatkunut suoritus sekä tasapainoinen projektijakauma ja
kannattava kasvu Projektit-liiketoiminnassa. Olemme pärjänneet melko hyvin korkean inflaation ja korkeiden korkojen ympäristössä, mutta emme toki ole immuuneja negatiiviselle markkinatilanteelle. Vaikka asuntorakentamisen markkinan haasteilla ei ole merkittävää suoraa vaikutusta liiketoimintaamme, epäsuorasti vaikutus näkyy kiristyneenä kilpailuna ja hintapaineena. Operatiivinen kassavirtamme vuonna 2023 parani 165,9 (144,3) milj. euroon.


Tilauskantamme vuoden lopussa oli vakaa, 1 908,7 (1 943,3) milj. euroa. Tässä markkinatilanteessa tämä antaa meille varmuutta hyvästä suorituskyvystä myös vuonna 2024. Nykymarkkinatilanteen haasteista huolimatta globaalit trendit kasvattavat liiketoimintamme kysyntää.

Vuonna 2023 edistyimme hyvin Kestävä kasvu -strategiamme toteuttamisessa. Vahvistimme palvelukyvykkyyttämme ja osaamistamme toteuttamalla viisi yrityskauppaa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Jatkamme laadukkaiden, tarjoomaamme täydentävien yritysostokohteiden kartoitusta strategiamme mukaisesti. Kokonaisuutena meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet vastata asiakkaiden tarpeisiin niin maantieteellisesti kuin eri osaamisalueilla.


Kestävä kehitys ja rakennetun ympäristön energiatehokkuus ovat asiakkaillemme tärkeitä prioriteetteja ja siten strategisia painopistealueita sekä kasvun ajureita myös meille Caverionissa. Vastuullisuustyömme keskittyy neljään päätavoitteeseen: henkilöstöstä välittämiseen, arvoketjun vastuullisuuden varmistamiseen,
hiilikädenjälkemme kasvattamiseen sekä oman hiilijalanjälkemme pienentämiseen. Vuonna 2023 olemme valmistautuneet EU:n tulevaan sääntelyyn kestävyysraportointiin liittyen. Määrittelimme muun muassa yhdenmukaisen mallin hiilikädenjäljen laskennalle ja laskimme Scope 1-3 kasvihuonepäästöt kokonaisuudessaan. Odotamme Science Based Targets-komitean hyväksyvän päästövähennystavoitteemme vuoden 2024 aikana.

Vuosi 2023 oli Caverion Oyj:lle toistaiseksi myös viimeinen täysi vuosi julkisesti listattuna yhtiönä. Olemme tyytyväisiä, että pitkä, jo vuonna 2022 alkanut ostotarjousprosessi on tulossa päätökseen. Iloitsemme myös siitä, että uudella omistajallamme, Tritonilla on vankkaa alan kokemusta ja että he vauhdittavat strategiamme toteutusta. Omistajavaihdos ei vaikuta päivittäiseen liiketoimintaamme, vaan Caverionilla keskitymme asiakkaidemme palveluun kuten ennenkin.


Haluan kiittää asiakkaitamme, liiketoimintakumppaneitamme, osakkeenomistajiamme ja erityisesti Caverionin henkilöstöä heidän panoksestaan vuonna 2023. Odotan innolla yhteistyön jatkamista sekä menestyksekästä vuotta 2024!”

Taloudellinen epävarmuus jatkui johtuen Ukrainan sodasta, sitä seuranneesta energiakriisistä, inflaation ja korkotason noususta ja taloudellisten kasvunäkymien laskusta ja hiljattain myös Lähi-idän konfliktista. Caverionilla ei ole toimintaa Lähiidässä, Venäjällä, Ukrainassa tai Valko-Venäjällä. Näin ollen konfliktit vaikuttavat Caverioniin tällä hetkellä epäsuorasti.


Tammi–joulukuussa 2023 pohjainflaatio pysyi taittumisen merkeistä huolimatta korkealla. Materiaalihintoihin liittyvä kustannusinflaatio vaikutti edelleen myös talotekniikan markkinaan. Caverion jatkaa päivittäistä materiaalihintojen nousun ja toimitusketjun viivästyksiin mukautumista eivätkä nämä tekijät ole vaikuttaneet merkittävästi taloudelliseen suoritukseen tammi–joulukuussa 2023. Toisaalta palkkainflaatio on vähitellen kasvanut kaikissa Caverionin toimintamaissa.


Taloudelliset luottamusindikaattorit ovat pysyneet vaihtelevina EU:ssa tammi–joulukuussa 2023, ja taloudellisten kasvunäkymien lasku sekä viimeaikaiset koronnostot vaikuttavat edelleen toimintaympäristöön.

Palvelut

Palveluissa markkinakysyntä ja yleinen investointiaktiivisuus pysyivät myönteisinä.
Caverion on edelleen havainnut kasvavaa kiinnostusta pitkäaikaisiin ja laajoihin
palvelusopimuksiin, kun asiakkaiden kysyntä tekniselle osaamiselle ja kyvykkyydelle
tuottaa sisäisesti palveluita lisääntyy. Myös kiinnostus kestävää kehitystä tukeviin
palveluihin, kuten energianhallintaan, digitaalisiin ja asiantuntijapalveluihin on kasvanut
lainsäädännön ja kasvavan tietoisuuden myötä. Palveluissa kasvua on rajoittanut
osaavan työvoiman saatavuus.


Projektit

Nousevat korot ovat lähes pysäyttäneet tietyt rakennusmarkkinoiden segmentit. Caverion ei ole immuuni tälle kehitykselle. Asuinrakentamisen markkinalla ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta Caverionin Projektit -liiketoimintaan. Toisaalta kysyntä joissakin muissa liiketoiminnoissa, kuten uudistuvaan energiaan liittyvissä projekteissa, on ollut vahvaa. Markkinakysyntä Caverionin Projekteissa pysyi, alueellisista eroista
huolimatta, kokonaisuutena enimmäkseen vakaana.

Projektien markkinaan vaikuttivat myös materiaalihintojen nousu, viivästykset päätöksenteossa ja toimitusketjussa sekä liiketoimintaympäristössä vallitseva epävarmuus erityisesti uudisrakentamiseen liittyen.

Markkinanäkymät vuodelle 2024

Digitalisaation ja kestävän kehityksen megatrendit ovat monella tavoin suotuisia Caverionille, ja niiden uskotaan tukevan yhtiön tarjoomien kysyntää vuonna 2024 ja jatkossa. Energiatehokkuutta koskevat kasvavat vaatimukset ja lisääntyvät digitalisoitumisen, automaation ja teknologian vaatimukset rakennetussa ympäristössä jatkuvat vahvoina kaupungistumisen megatrendin ohella. Sekä EU:n ajamat säännökset
että kansallinen lainsäädäntö, jotka asettavat korkeampia tavoitteita ja toimenpiteitä energiatehokkuuteen ja hiilineutraaliuuteen liittyen, tukevat lisääntyvää tietoisuutta kestävästä kehityksestä. Jatkuva keskittyminen energiatehokkuuteen sekä hiilidioksidipäästöjä vähentäviin tavoitteisiin ja projekteihin tukee edelleen aktiviteettia ja liiketoiminnan volyymiä Caverionin toimintaympäristössä.


Digitalisaation ja kestävän kehityksen megatrendit ovat monella tavoin suotuisia Caverionille, ja niiden uskotaan lisäävän Caverionin tarjoomien kysyntää jatkossa. Energiatehokkuutta koskevat kasvavat vaatimukset ja lisääntyvät digitalisoitumisen, automaation ja teknologian vaatimukset rakennetussa ympäristössä säilyvät vahvoina kaupungistumisen megatrendin ohella. Sekä EU:n ajamat säännökset että kansallinen lainsäädäntö, jotka asettavat korkeampia tavoitteita ja toimenpiteitä energiatehokkuuteen ja hiilineutraaliuuteen liittyen, tukevat lisääntyvää tietoisuutta kestävästä kehityksestä. Jatkuva keskittyminen energiatehokkuuteen sekä hiilidioksidipäästöjä vähentäviin toimenpiteisiin ja projekteihin tukee edelleen aktiviteettia ja liiketoiminnan volyymiä Caverionin toimintaympäristössä.

Caverion ei enää julkaise tulosohjeistusta, sillä määräysvaltaa käyttävän omistajan Crayfish BidCo Oy:n aikomus on, kuten on aiemmin tiedotettu, huolehtia Caverionin osakkeiden poistamisesta Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalta niin pian kuin tämä on käytännössä mahdollista.

  • Konsernin joulukuun lopun tilauskanta laski 1,8 prosenttia 1 908,7 milj. euroon edellisvuoden joulukuun lopusta (1 943,3 milj. euroa).
  • Vertailukelpoisin valuuttakurssein tilauskanta oli 1 920,0 milj. euroa.
  • Palveluiden tilauskanta kasvoi 0,1 prosenttia ja Projektien tilauskanta laski 4,3 prosenttia edellisvuoden joulukuun lopusta.

Loka–joulukuussa konsernin operatiivinen rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja parani 132,3 (106,9) milj. euroon. Konsernin vapaa kassavirta parani 123,8 (88,1) milj. euroon. Rahavirta investointien jälkeen oli 109,1 (86,2) milj. euroa.

Konsernin operatiivinen rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja parani 165,9 (144,3) milj. euroon tammi–joulukuussa ja kassakonversio (rullaava 12 kk) oli 107,5 (100,6) prosenttia. Katsauskauden rahavirtaan vaikutti negatiivisesti 17,2 milj. euron ostotarjouksiin liittyneet kulut sekä 6,5 milj. euron maksu siviilioikeudellisissa vaadeasioissa, jotka liittyvät Saksan kilpailuoikeudelliseen asiaan.


Konsernin vapaa kassavirta parani 111,6 (32,9) milj. euroon. Rahavirta investointien jälkeen oli 87,1 (23,4) milj. euroa. Konsernin käyttöpääoma parani -170,8 (-141,4) milj. euroon joulukuun lopussa.


Konsernin käyttöpääomaan vaikuttivat joulukuun lopussa seuraavat erät: Myynti- ja osatuloutussaamisten määrä laski 606,1 (611,2) milj. euroon, muut lyhytaikaiset saamiset laskivat 30,2 (31,6) milj. euroon ja vaihto-omaisuuden määrä laski 19,4 (22,3) milj. euroon. Velkapuolella saadut ennakot laskivat 273,2 (286,2) milj. euroon, muut lyhytaikaiset velat kasvoivat 322,7 (293,3) milj. euroon ja osto- ja osatuloutusvelat kasvoivat 230,7 (227,1) milj. euroon.


Caverionin rahavarat olivat joulukuun lopussa 41,5 (81,2) milj. euroa. Lisäksi Caverionilla oli nostamattomia luottolimiittisopimuksia 48,7 milj. euroa ja nostamattomia tililimiittisopimuksia 41,2 milj. euroa.

Konsernin korolliset velat ilman vuokrasopimusvelkoja olivat 132,0 (144,6) milj. euroa joulukuun lopussa, ja efektiivinen keskikorko 7,4 (3,0) prosenttia. Noin 39 prosenttia lainoista on pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta ja noin 61 prosenttia pääomamarkkinoilta. Caverion on laskenut liikkeelle yritystodistuksia tukeakseen riittävää likviditeettiä. Joulukuun lopussa liikkeeseen laskettujen yritystodistusten arvo oli 9,9 milj. euroa. Vuokrasopimusvelat olivat yhteensä 146,3 (137,5) milj. euroa joulukuun 2023 lopussa ja korolliset velat yhteensä 278,3 (282,0) milj. euroa.

Konsernin korollinen nettovelka ilman vuokrasopimusvelkoja oli 90,4 (63,4) milj. euroa joulukuun lopussa ja vuokrasopimusvelkojen kanssa 236,8 (200,9) milj. euroa. Nettovelkaan vaikuttivat investoinnit yritysostoihin, joiden negatiivinen kassavirtavaikutus tammi–joulukuussa 2023 oli 29,7 milj. euroa sekä 35 milj. euron hybridilainan lunastus toukokuussa 2023.

Velkaantumisaste oli 134,8 (89,1) prosenttia ja omavaraisuusaste 15,6 (19,8) prosenttia joulukuun lopussa. Omavaraisuusastetta madalsi koko 35 milj. euron hybridilainan lunastus.

Maaliskuussa Caverion maksoi pois ehtojen mukaisesti jäljellä olevan summan vuonna 2019 liikkeeseen lasketusta 75 milj. euron vakuudettomasta joukkovelkakirjalainasta, joka oli määrältään 3,5 milj. euroa helmikuussa 2022 tehdyn takaisinostotarjouksen jälkeen.

Caverion laski 15.5.2020 liikkeeseen 35 milj. euron hybridilainan, joka on yhtiön muita velkasitoumuksia heikommassa asemassa oleva joukkovelkakirjalaina. Hybridilainaa käsitellään konsernin IFRS- ilinpäätöksessä omana pääomana. Lainan haltijalla ei ole osakkeenomistajille kuuluvia oikeuksia, eikä se laimenna nykyisten osakkeenomistajien omistuksia. Hybridilainan kuponkikorko oli 6,75 prosenttia vuodessa 15.5.2023 saakka. Caverion ilmoitti 14.4.2023 käyttävänsä oikeuttaan lunastaa 35 miljoonan euron hybridilainan. Hybridilaina lunastettiin täysimääräisesti sen ehtojen mukaisesti 15.5.2023.


Caverionista tuli 31.10.2023 lisälainanottaja Crayfish Bidco Oy:n ja pankkiryhmän välillä tehtyyn lainafasiliteettisopimukseen. Uusi fasiliteetti koostuu 410 milj. euron määräaikaisesta lainafasiliteetista, 75 milj. euron luottolimiitistä ja 65 milj. euron sitoutuneesta takauslimiitistä. Määräaikaisen lainafasiliteetin eräpäivä on kolme vuotta 31.10.2023 tapahtuneen omistusmuutoksen jälkeen, kun taas luottolimiitillä ja
takauslimiitillä päättymispäivät ovat kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta omistusmuutoksen jälkeen. Osa määräaikaisesta lainafasiliteetista on varattu Caverionin osakkeiden ostoon ja osa Caverionin 31.10.2023 ulkona olevien lainojen poismaksuun. Caverion on muuttanut 26,2 milj. euroa luottolimiiteistä sitoutuneiksi
pankkitililimiittisopimuksiksi.

Omistusmuutoksen seurauksena Caverion on joulukuun lopussa maksanut ennakkoon pois 50 milj. euron määräaikaisen lainansa ja peruuttanut käyttämättömän 100 milj. euron luottolimiittinsä, jonka alkuperäinen päättymispäivä oli 15.1.2025. Caverion on rahoittanut lainan poismaksun nostamalla tilalle 50 milj. euron lainan uudesta määräaikaisesta lainafasiliteetista.


Koskien 75 milj. euron vakuudetonta joukkovelkakirjalainaa joka erääntyy 25.2.2027, Caverion antoi ilmoituksen joukkovelkakirjan haltijoille määräysvallan vaihtumisesta 31.10.2023. Määräysvallan vaihtumisen seurauksena joukkovelkakirjojen haltijoilla oli oikeus pyytää kaikkien velkakirjojensa takaisinostoa 28.11.2023 mennessä. Joukkovelkakirjojen haltijat jättivät takaisinosto-ohjeistuksia 72,1 milj. euron arvosta. Caverion lunasti 29.1.2024 velkakirjat, joiden osalta haltijat ovat antaneet voimassaolevat takaisinosto-ohjeistukset hinnalla, joka vastaa 100 prosenttia niiden nimellisarvosta, lisättynä kertyneellä mutta maksamattomalla korolla. Takaisinoston jälkeen joukkovelkakirjojen ulkona oleva yhteenlaskettu pääoman määrä on 2,9 milj. euroa.


Emoyhtiö Caverion Oyj on tullut myös lisätakauksen antajaksi lainafasiliteettisopimukseen. Lainafasiliteettisopimuksen ehtojen mukaisesti Caverion-konsernin jäsenten eli emoyhtiö Caverion Oyj:n ja sen tytäryhtiöiden on annettava takauksia ja vakuuksia lainanantajille. Nämä takaukset ja vakuudet voivat olla
laajuudeltaan ja sisällöltään rajoitettuja. Tytäryhtiöiden takaukset ja vakuudet toimitetaan 120 päivän kuluessa minkä tahansa lainafasiliteetin ensimmäisestä käyttöpäivästä lukien. Ensimmäinen käyttöpäivä oli 29.12.2023. Sovittujen vakuusperiaatteiden mukaisesti on kaksi testiä, mitkä pitää täyttää. Ensimmäiseksi on
materiaalisen yrityksen vaatimus, joka laskee mukaan yhtiöt, jotka kattavat yli 5% konsernin käyttökatteesta (EBITDA). Toiseksi, takaavien yritysten pitäisi kattaa yhteensä yli 80% konsernin käyttökatteesta (EBITDA). Yllä olevat vaatimukset koskevat vain yrityksiä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Sovitut vakuusperiaatteet vaativat vakuudeksi materiaalisen yrityksen osakkeet ja tietyn raja-arvon ylittävät sisäiset lainat. Vakuudeksi laskettavien osakkeiden kirjanpitoarvo oli 221,3 milj. euroa 31.12.2023. Raja-arvon ylittäviä sisäisiä lainoja ei ollut. Siihen saakka kun Crayfish BidCo Oy omistaa 100% Caverion -konsernista, Caverion- konserniyhtiöiden antama takaus rajoittuu vain Caverion -konserniyhtiöiden fasiliteettien käyttöön, sulkien pois Crayfish BidCo Oy:n velvoitteet. Kun 100% omistus on saavutettu, Caverion-konserniyhtiöiden takaukset ja vakuudet kattavat myös Crayfish BidCo Oy:n velvoitteita, mutta niitä voidaan rajoittaa, jos on tarpeen noudattaa paikallisia sääntöjä ja lakeja taloudellisen avun rajoituksista.


Caverionin ulkoisissa lainoissa sovelletaan taloudellista kovenanttia, joka perustuu konsernin nettovelan ja käyttökatteen (EBITDA) suhdelukuun Crayfish BidCo Oy:n tasolla (Nettovelat/Käyttökate) lainapankkien kanssa vahvistettujen laskentaperiaatteiden mukaisesti. Konsernin nettovelan ja käyttökatteen suhdeluku on
sovittujen raja-arvojen sisällä.

Caverionin merkittävissä lähiajan riskeissä ja epävarmuustekijöissä ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia Q3/2023 osavuosikatsauksessa raportoituun verrattuna. Nämä riskit ja epävarmuustekijät ovat edelleen voimassa. Merkittävimmät epävarmuutta luovat tekijät ovat konfliktit Ukrainassa ja hiljattain myös Lähi-idässä sekä näiden mahdolliset vaikutukset Caverionin toimintaympäristöön. Konfliktien paheneminen tai pitkittyminen missään määrin tai naapurimaiden alueelliset levottomuudet voivat vaikuttaa haitallisesti Caverionin toimintaympäristöön.

Lyhyen aikavälin riskit liittyen materiaalien saatavuuden ja tarjonnan puutteeseen sekä materiaalihintojen nousuun ovat myös edelleen voimassa. Sama pätee riskiin energian ja polttoaineen hintojen noususta. Mahdolliset ongelmat materiaalien, työvoiman, energian ja polttoaineen saatavuudessa sekä kustannuksissa voivat vaikuttaa toimintaympäristöön lähitulevaisuudessa. Nämä riskit ovat jo osittain toteutuneet.
Myös palkkainflaatio on vähitellen kasvanut. Caverionin tärkeimpiä keinoja tilanteen hallitsemiseksi ovat tarjousten ja sopimusten hinnankorotusehdot kyseisten kustannusten osalta.


Kohonnut inflaatio EU-maissa sisältää useita riskejä ja voi johtaa talouden taantumaan EU:n alueella sekä myös laajemmin. Tilanne voi vaikuttaa markkinakysyntään jatkossa yleistaloudellisen luottamuksen heikentymisen seurauksena. Mahdollista riskiä tasapainottaa lisääntyvä tarve rakennetun ympäristön energiatehokkuudelle, jossa Caverion voi tukea asiakkaitaan.

Kyberriskit ovat lisääntyneet muun muassa Ukrainan kriisin seurauksena. Kyberhyökkäyksiä on käytännössä havaittu kohdistuvan niin yrityksiin kuin valtion viranomaisiin. Viranomaiset ovat varoittaneet kyberhyökkäysten määrän lisääntymisestä. Caverion on kehittänyt tietoturvaa ja siihen liittyviä teknologioitaan jatkuvasti ja on hyvin valmistautunut kyberuhkia kohtaan. Ei voida kuitenkaan poissulkea mahdollisuutta, että myös Caverion joutuisi sellaisen kyberhyökkäyksen kohteeksi, joka voisi mahdollisesti vaikuttaisi yhtiön toimintaan.