Taloudellinen epävarmuus jatkui johtuen Ukrainan sodasta, sitä seuranneesta energiakriisistä, inflaation ja korkotason noususta ja taloudellisten kasvunäkymien laskusta ja hiljattain myös Lähi-idän konfliktista. Caverionilla ei ole toimintaa Lähiidässä, Venäjällä, Ukrainassa tai Valko-Venäjällä. Näin ollen konfliktit vaikuttavat Caverioniin tällä hetkellä epäsuorasti.
Tammi–joulukuussa 2023 pohjainflaatio pysyi taittumisen merkeistä huolimatta korkealla. Materiaalihintoihin liittyvä kustannusinflaatio vaikutti edelleen myös talotekniikan markkinaan. Caverion jatkaa päivittäistä materiaalihintojen nousun ja toimitusketjun viivästyksiin mukautumista eivätkä nämä tekijät ole vaikuttaneet merkittävästi taloudelliseen suoritukseen tammi–joulukuussa 2023. Toisaalta palkkainflaatio on vähitellen kasvanut kaikissa Caverionin toimintamaissa.
Taloudelliset luottamusindikaattorit ovat pysyneet vaihtelevina EU:ssa tammi–joulukuussa 2023, ja taloudellisten kasvunäkymien lasku sekä viimeaikaiset koronnostot vaikuttavat edelleen toimintaympäristöön.
Palveluissa markkinakysyntä ja yleinen investointiaktiivisuus pysyivät myönteisinä.
Caverion on edelleen havainnut kasvavaa kiinnostusta pitkäaikaisiin ja laajoihin
palvelusopimuksiin, kun asiakkaiden kysyntä tekniselle osaamiselle ja kyvykkyydelle
tuottaa sisäisesti palveluita lisääntyy. Myös kiinnostus kestävää kehitystä tukeviin
palveluihin, kuten energianhallintaan, digitaalisiin ja asiantuntijapalveluihin on kasvanut
lainsäädännön ja kasvavan tietoisuuden myötä. Palveluissa kasvua on rajoittanut
osaavan työvoiman saatavuus.
Nousevat korot ovat lähes pysäyttäneet tietyt rakennusmarkkinoiden segmentit. Caverion ei ole immuuni tälle kehitykselle. Asuinrakentamisen markkinalla ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta Caverionin Projektit -liiketoimintaan. Toisaalta kysyntä joissakin muissa liiketoiminnoissa, kuten uudistuvaan energiaan liittyvissä projekteissa, on ollut vahvaa. Markkinakysyntä Caverionin Projekteissa pysyi, alueellisista eroista
huolimatta, kokonaisuutena enimmäkseen vakaana.
Projektien markkinaan vaikuttivat myös materiaalihintojen nousu, viivästykset päätöksenteossa ja toimitusketjussa sekä liiketoimintaympäristössä vallitseva epävarmuus erityisesti uudisrakentamiseen liittyen.
Rakennetut ympäristöt ovat merkittävä hiilidioksidipäästöjen lähde tällä hetkellä. 30 % Euroopan CO2-päästöistä syntyy rakennuksista. Modernisoimalla ja digitalisoimalla rakennuksia voimme vähentää CO2-päästöjä 20 %. Tuotantolaitosten toimiessa suunnitellulla tavalla ei synny tuotantokatkoksia, hallitsemattomia päästöjä tai hävikkiä. Olemme hyvässä asemassa luomassa asiakkaillemme kestävää, digitaalista tulevaisuutta.
Toimialamme megatrendit ovat kehittyneet entistä suotuisammin viime vuosina ja ne tukevat kasvuamme jatkossa. Olemme edelleen nähneet kasvavaa kiinnostusta kestävää kehitystä tukeviin palveluihin, esimerkkinä energianhallinta ja asiantuntijapalvelut. Tähän vaikuttavat lainsäädäntö ja odotetut hallitusten ja EU:n tukipaketit, jotka tukevat investointeja vihreään siirtymään.