Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas haluaa määrittää kiinteistöjensä todelliset päästöt koko arvoketjussa. Tämä on luontevaa kehitystä Hoasille, joka teki loppuvuodesta 2023 päätöksen siirtyä uusiutuvilla tuotettuun energiaan kaikissa kiinteistöissään, mikä laskee säätiön niin sanotut Scope 2 -päästöt nollaan ja kokonaispäästöjä yli neljänneksen.
”Hoasin kokonaispäästöistä 99 prosenttia ovat epäsuoria kasvihuonekaasupäästöjä, eli niin sanottuja Scope 3 -päästöjä. Näistä merkittävä osa muodostuu rakennuttamisen lisäksi ostetuista tuotteista ja palveluista. Caverion on ensimmäinen kumppanimme, joka toimitti meille laskelmat säätiölle tuotettujen palvelujen päästöistä. Toimittajakohtainen päästölaskenta on meille erittäin kiinnostavaa, ja sen pohjalta kehitämme yhteistyötä päästöjen vähentämiseksi ja voimme yhdessä asettaa vaikuttavia ympäristötavoitteita”, sanoo vastuullisuuspäällikkö Marika Nyyssönen Hoasilta.
Päästötiedot yli 100 kiinteistöstä
Caverionin teknisen huollon ja kunnossapidon piiriin kuuluu yli 125 Hoasin kiinteistöä, joissa on noin 10 800 asuntoa ja noin 19 000 asukasta. Teknisen huollon ja kunnossapidon toimien merkittävimmät päästöt syntyvät vuoden 2023 tietojen mukaan Caverionin tekemistä ostoista ja palveluista. Kokonaisuudessaan teknisen huollon ja kunnossapidon päästöt olivat vuoden aikana 40 prosenttia suuremmat kuin esimerkiksi asukkaiden jätteiden.
”Caverion on sitoutunut kehittämään omaa toimintaansa niin, että tuemme Hoasin vastuullisuustavoitteiden saavuttamista. Tiedeperusteinen päästöjen vähennys ohjaa myös meitä. Olemme tällä hetkellä esimerkiksi siirtymässä sähköisiin huoltoautoihin. Lisäksi kartoitamme jatkuvasti markkinoilta kestävämpiä tuotteita ja ratkaisuja, sitoutamme toimittajiamme ilmastotyöhön ja selvitämme entistä tarkemmin alihankinnasta syntyviä päästöjä”, sanoo Raimo Ojanen, Etelä-Suomen liiketoimintajohtaja Caverionilta.
Caverion ja Hoas laativat parhaillaan yhdessä tiekarttaa päästöjen vähentämiseksi. Älykäs ja kestävä rakennettu ympäristö ja vastuullisen opiskelija-asumisen mahdollistaminen inspiroi asiantuntijoita molemmissa organisaatioissa.
”Parhaassa tapauksessa kehitymme ja kehitämme toimintaamme yhdessä kumppaneidemme, kuten Caverionin, kanssa. Haluamme haastaa myös muita kumppaneitamme läpinäkyvään ja todennettuun ilmastotyöhön, mikä mahdollistaa entistä vastuullisemman opiskelija-asumisen pääkaupunkiseudulla ja suunnannäyttämistä koko alalle”, summaa Nyyssönen.
Kuvat: Hoas