Kari Koivikko,
10.09.2024
Teollisuus

Viisi vinkkiä uusiutuvan energian tuotantolaitoksen kunnossapitoon

Uusiutuvasta energiasta on tullut merkittävä osa Suomen energiantuotantoa – vuonna 2023 pelkkä tuulivoima kattoi 18 % sähköntuotannostamme. Huollon ja kunnossapidon rooli on keskeinen: niiden avulla varmistetaan, että voimalat tuottavat energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Tässä blogikirjoituksessa esittelen viisi kriittistä tekijää, jotka auttavat varmistamaan tuuli-, aurinko- ja vesivoimaloiden tuottavuuden jatkossakin.

Ennakoiva kunnossapito pitää tuotantolaitoksen tuottavana. Sen avulla varmistetaan, että uusiutuvan energian tuotanto on käynnissä juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Samalla varmistetaan voimalaitoksen mahdollisimman pitkä ja tehokas käyttöikä.

1. Ajoita huolto oikein

Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi uusiutuvan energian voimalaitosten tuottavuuteen. Esimerkiksi tuulivoimaloiden on oltava täydessä käyttökunnossa silloin, kun tuotanto-olosuhteet ovat parhaimmillaan.

Niinpä voimaloiden huollot on ajoitettava tuotannon hiljaisiin hetkiin. Tämä vaatii kunnossapitotiimiltä ketteryyttä ja nopeaa reagointikykyä, koska sään ennustaminen pitkälle eteenpäin on haastavaa.

Huollon ja kunnossapidon yksikön tulisi myös sijaita mahdollisimman lähellä voimalaitosta, jotta huolto ei viivästy pitkien matkojen takia.

Toisin kuin teollisuuslaitoksissa, uusiutuvan energian tuotantolaitosten kunnossapitoa ei voi suunnitella liian pitkälle tulevaisuuteen. Tehokas huolto vaatii sääolosuhteiden ymmärtämistä ja ennakointia.

2. Tunne markkinat ja sopeudu muutoksiin

Sähkömarkkinat joustavat jatkuvasti – näin päivittäinen tuotanto ja kulutus saadaan pidettyä tasapainossa. Myös kunnossapitotiimien on tärkeää tuntea markkinoiden toiminta, sillä sähköntuotannon-, kulutuksen ja -jakelun dynamiikka vaikuttaa suoraan huollon ja ylläpidon aikatauluihin.

Vesivoima on jo pitkään toiminut säätövoimana, mutta nykyään myös tuulivoima on mukana säätösähkömarkkinoillä. Tuulivoiman tuotantoa voidaan tarpeen vaatiessa säätää alaspäin, mikä edellyttää joustavia huolto- ja kunnossapitostrategioita.

Me Caverionilla kehitämme jatkuvasti ratkaisuja, jotka mahdollistavat tuulipuistojen osallistumisen reservimarkkinoille. Ympärivuorokautinen käyttökeskuksemme tarkkailee laitosten ja markkinan tilannetta.

Kunnossapitotoimijan ja laitoksen omistajan yhteistyö on myös ratkaisevan tärkeää. Omistajan on voitava luottaa siihen, että kunnossapito toimii hänen etujensa mukaisesti. Tämä edellyttää avoimuutta ja jatkuvaa vuoropuhelua – sekä tarvittavaa dataa.

3. Muista vastuullinen kunnossapito

Uusiutuvan energian hiilineutraalius saavutetaan parhaiten minimoimalla myös kunnossapidon CO2-päästöt. Laitosten etähallinta mahdollistaa ohjaamisen ja vikatilanteiden analysoinnin etäyhteyden kautta. Näin vähennetään tarvetta matkustaa itse tuotantolaitokselle ja samalla säästetään kustannuksia.

Silloin kun voimalassa joudutaan vierailemaan, on hyvä matkustaa mahdollisimman hiilineutraalisti. Siksi huoltotiimin tulisi sijaita lähellä voimalaitosta ja käyttää liikkumiseen esimerkiksi sähköautoja.

4. Varmista työskentelyn turvallisuus

Tuuli-, aurinko- ja vesivoima ovat yleisesti ottaen hyvin turvallisia keinoja tuottaa energiaa. Etenkin tuulivoimassa työskentelyolosuhteet voivat kuitenkin olla riskialttiita, koska osa kunnossapitotyöstä suoritetaan hyvin korkealla.

Työn suorittaminen vaatii myös lainmukaiset sertifikaatit kunnossapitokumppanilta. Kumppanilla tulee lisäksi olla selkeät prosessit turvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen, jotta mahdolliset turvallisuushaasteet voidaan ennakoida ja menneistä vaaratilanteista oppia.

5. Pidennä laitoksen elinkaarta säännöllisillä tarkastuksilla

Tuotantolaitokselle tulee tehdä vähintään lakisääteiset tarkastukset, vaikka se toimisikin normaalisti. Yleensä tuotanto ja turvallisuus on syytä varmistaa muidenkin säännöllisten tarkastusten avulla.  

Säännöllisten tarkastusten ja kunnonvalvonnan avulla mahdollisiin korjaaviin toimiin osataan ryhtyä ajoissa, ennen kuin suurempia vaurioita ehtii syntyä. Näin varmistetaan, ettei voimalaitos ole poissa käytöstä kriittisinä hetkinä.

Laajaa asiantuntemusta, joustavuutta ja jatkuvaa kehittymistä – näitä uusiutuvan energian voimalaitosten kunnossapito ja huolto vaativat. Näihin me myös Caverionilla uskomme – pitkä kokemus ja laaja palveluvalikoima tekevät meistä luotettavan kumppanin.

Ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää uusiutuvan energian voimalan kunnossapidosta!

Kari  Koivikko
Kari Koivikko

Aluejohtaja, Uusiutuvan energian ratkaisut