Ville Tamminen,
27.09.2024
Teollisuus

Millaista energiainfraa rakennamme tuleville sukupolville?

Miten varmistamme, että jätämme tuleville sukupolville kestävän ja turvallisen energiainfrastruktuurin? Energiamurros ja kiristynyt kansainvälinen turvallisuustilanne tuovat mukanaan uusia haasteita energiantuotannon ja -jakelun infrastruktuurille. Infrastruktuurin kunnossapidon ja teknisen turvallisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti Suomessa. Siksi onkin tärkeää pohtia, millaisia ratkaisuja tulevat sukupolvet tarvitsevat.

Vihreän siirtymän tavoitteet ja toimenpiteet näkyvät jo kansainvälisessä kaupassa. Fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian hinta nousee jatkuvasti, ja sen kysyntä laskee. Tämä kehityssuunta tulee vain jatkumaan.

Nykyisten päätöksentekijöiden onkin nyt huolehdittava siitä, että tulevilla sukupolvilla on käytössään energiainfrastruktuuri, joka takaa energiaomavaraisuuden ja tukee vihreän siirtymän tavoitteita.

Hajautettu energiantuotanto – avain kestävään tulevaisuuteen

Muutos vaatii siirtymistä suurista energiantuotantolaitoksista useampiin pieniin voimaloihin. Meidän tulee rakentaa riittävästi fossiilivapaata energiaa tuottavia tuuli-, aurinko- ja vesivoimaloita, jotta saamme kasvatettua Suomen energiaomavaraisuutta.

Kotimaisen energian tehokas hyödyntäminen edellyttää aktiivista vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. Lämpöpumput ovat yksi keino kierrättää energiavirtoja järkevämmin. Esimerkiksi datakeskusten ja muiden suurten lämmöntuottajien hukkalämpöä voidaan hyödyntää osana kaukolämpöverkkoa. Maalämpö taas auttaa tekemään kiinteistöistä lämmitysenergian suhteen omavaraisia.

Hajautettu infrastruktuuri on kestävämpi kuin suuriin tuotantolaitoksiin perustuva malli, sillä yksittäisten voimalaitosten tuotantokatkokset eivät vaikuta samalla tavalla koko yhteiskunnan toimintaan. Uusiutuvan energian kasvattaminen hidastaa myös ilmastokriisin etenemistä.

Suomen kannalta tilanne näyttää varovaisen lupaavalta. Monet organisaatiot ovat sitoutuneet päästövähennystavoitteisiin, ja suuriakin investointeja on käynnistymässä. Uusiutuvan energian käyttö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, joten olemme pärjänneet mainiosti ilman idästä tuotavaa energiaa.

Myös taloutemme hyötyy energiaomavaraisuuden parantamisesta. Monessa muussa Euroopan maassa siirtymä on vasta alussa, joten omavaraisuus houkuttelee toivon mukaan myös uusia investointeja.

Miten kestävä ja turvallinen infrastruktuuri rakennetaan?

Hajautettu infrastruktuuri tarvitsee tuekseen kahdennettuja järjestelmiä, riittävästi ammattitaitoisia asiantuntijoita sekä modernia teknistä valvontaa. Näiden avulla varmistetaan, että energiantuotannon tärkeimmät laitokset toimivat tehokkaasti juuri silloin, kun niitä eniten tarvitaan.

Me Caverionilla teemme osamme varmistaaksemme, että Suomella on tarvittavat resurssit tulevaisuudessakin. Uusiutuvan energian laitosten määrä on kasvanut nopeasti, mikä on tarkoittanut palvelutarjontamme ja teknologioidemme laajentumista esimerkiksi tuulivoiman kunnossapitoon ja voimajohtohankkeisiin. Samalla olemme yhdessä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa päässeet kehittämään uusia innovaatioita ja sovelluksia uusiutuvan energian ympärille.

Caverion on Suomen johtava puhtaan energian infran rakentaja ja ylläpitäjä. Lisäksi olemme maamme suurin kulunvalvonta-, turva- ja kameravalvontajärjestelmien toimittaja. Yli 5 000 huippuammattilaisen tiimi tekee meistä Suomen suurimpia työnantajia.

Tämä tuo mukanaan myös vastuuta – velvollisuutemme on ylläpitää ja kehittää huippuosaamista. Siksi työskentelemme asiakkaidemme kanssa jatkuvasti varmistaaksemme, että infrastruktuurimme on päivä päivältä kestävämpi ja turvallisempi – myös tuleville sukupolville.

Ville Tamminen
Ville Tamminen

Toimitusjohtaja, Caverion