Matti Poutanen,
04.12.2024
Kiinteistöt

Teknologia turvaa tieliikennettä 24/7

Teknologia toimii Suomen laajassa tieverkostossa huomaamattomana, mutta kriittisenä tukipilarina. Harva tuleekaan ajatelleeksi, kuinka paljon tekniikkaa hyödynnetään teiden varsilla, tunneleissa ja risteyksissä. Mutta millaista teknologiaa tieliikenteen kulisseissa oikein käytetään, ja mitä konkreettisia hyötyjä se tuo tienkäyttäjille?

Miksi tieliikenteen seuranta on tärkeää?

Tieliikenteen seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin erilaisiin tilanteisiin. Teknologian ansiosta tieturvallisuus onkin parantunut Suomessa merkittävästi, ja kuolemaan johtavien onnettomuuksien määrä on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana (2015: 270 vrt. 2023: 183). Työtä kuitenkin riittää, sillä vakavien onnettomuuksien määrä on pysynyt kutakuinkin ennallaan (800–900 kpl vuosittain).

Turvallisuuden lisäksi teknologia edistää liikenteen sujuvuutta. Kun ajoneuvojen ei tarvitse vuorotellen hidastella ja kiihdytellä, matkanteko helpottuu ja päästötkin vähenenevät.

Tieliikenteen valvonnan työkalut

Suomen neljä valtakunnallista tieliikennekeskusta seuraavat liikennettä ympäri vuorokauden. Laajan tieverkon valvonta edellyttää kehittyneitä automaattisia järjestelmiä, jotka tunnistavat poikkeamat ja välittävät tiedot nopeasti huolto- ja korjaustoimenpiteitä sekä viranomaisten työtä varten.

Tieliikennettä seuraavat monenlaiset tekniset ratkaisut:

  • 450 tiesääasemaa valvoo sääolosuhteita

  • 1 000 kelikameraa seuraa teiden kuntoa ja näkyvyyttä

  • Tieanturit havaitsevat kriittiset muutokset, kuten jäänmuodostuksen

  • Teiden silmukat rekisteröivät ajoneuvojen määrän, nopeudet ja ajosuunnat

  • Tutkapohjaiset häiriöhavaintojärjestelmät toimivat luotettavasti kaikissa sääolosuhteissa

Tiesithän muuten, että voit ilmoittaa liikennettä vaarantavasta ongelmasta tai vaikkapa tielle kaatuneesta puusta Tienkäyttäjän linjaan (puh. 0200 2100). Ilmoituksen Tienkäyttäjän linjalle voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksessa, jolloin ilmoituksen sijaintitieto kulkee perille automaattisesti.

Data liikenneturvallisuuden ytimessä

Tieliikennejärjestelmien tuottama data on keskeisessä roolissa tienkäyttäjien turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta ajatellen. Nopeusrajoitusten säätäminen haastavissa olosuhteissa on tästä yksi esimerkki. Ruuhkaisilla pääkaupunkiseudun kehäteillä säädettävät opasteet taas ohjaavat autoilijoita vaihtamaan kaistaa ajoissa, mikäli jokin kaista on suljettu esimerkiksi tietyön takia.

Tieliikennejärjestelmien tietoturva on ensisijaisen tärkeää – ovathan järjestelmät yleisen turvallisuuden kannalta kriittisiä. Suljetut verkot ja tarkasti hallitut käyttöoikeudet varmistavat, että järjestelmät toimivat luotettavasti.

Turvallisuus edellä tunneleissa

Tunnelit ovat liikenneturvallisuuden kannalta erityisen kriittisiä ympäristöjä. Siksi niissä hyödynnetään edistynyttä valvontatekniikkaa onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi. Yhdessä tunnelissa saattaakin helposti olla käytössä melkein yhtä paljon tekniikkaa kuin kokonaisessa tehtaassa.

Tiesitkö, että tunneleissa on

  • katkeamaton sähkönsyöttö, jotta valaistus ei katkea sähkökatkojen aikana

  • havaintojärjestelmät, jotka tunnistavat pysähtyneet ajoneuvot nopeasti

  • hätäasemakaapit ilmoitusten tekemistä varten

  • turvalliset poistumisväylät ja selkeät opastukset

  • suljettavat puomit ja liikennevalot, jotka säätelevät ajoneuvojen määrää tunnelissa

Tunneleiden tekniikan toimivuus on äärimmäisen tärkeää, joten niiden jokaista yksityiskohtaa aina ovista palosammuttimiin valvotaan erikseen.

Turvallisempien teiden tulevaisuus

Teknologian kehitys lupaa entistä älykkäämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi tekoälyn ja esineiden internetin (IoT) soveltaminen voi tuoda uusia ulottuvuuksia liikenteen seurantaan ja ohjaukseen. Samalla on varmistettava, että tietoturva pysyy ajan tasalla ja järjestelmät luotettavina.

Caverion on Suomen johtavia tieliikenteen teknisten järjestelmien toimittajia. Toteutamme sekä saneerausprojekteja että uusien teiden ja tunnelien teknisiä järjestelmiä. Kontollamme on myös tekniikan huolto ja kunnossapito useissa kohteissa. Tavoitteenamme on entistä älykkäämpi ja turvallisempi tieliikenne – kaikille tienkäyttäjille.

Matti Poutanen
Matti Poutanen

Tie-, telematiikka- ja tunnelihankkeista vastaava asennuspäällikkö, Caverion Suomi