EU:n uudistuva lainsäädäntö vauhdittaa kiinteistöjen energiaremonttia. Ajankohtaisin muutos on rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD. Hallitus hyväksyi lakiesityksen direktiivin toimeenpanosta Suomessa maaliskuussa 2020, joten kiinteistökentällä on korkea aika ryhtyä toimeen.
Mistä direktiivissä on oikein kyse? Katso listasta direktiivin pääkohdat ja vaikutukset Suomessa. Olemme syventyneet direktiivin vaikutuksiin tarkemmin ilmaiseksi ladattavassa oppaassa, lataa opas käyttöösi!
Maaliskuussa 2020 hyväksytty lakiesitys velvoittaa sähköautojen latausvalmiuksien lisäämiseen. Sähköautojen latausinfraa tullaan lisäämään kunnianhimoisesti uusissa ja laajasti korjattavissa kiinteistöissä. Olemassa oleviin rakennuksiin latauspisteet toteutetaan direktiivin minimivaatimusten mukaan, jotta kustannukset pysyisivät kiinteistönomistajille maltillisina.
Kaikkiin uusiin ja laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on tehtävä jokaiselle paikalle sähköautojen latauspistevalmius. Olemassa oleville asuinrakennuksille ei aseteta velvoitteita, vaan latauspisteiden rakennuksesta päättää taloyhtiö tai rakennuksen tai pysäköintipaikkojen omistaja.
Muiden kuin asuinrakennusten kohdalla vaatimukset latauspisteiden määrästä porrastuvat pysäköintipaikkojen mukaan:
Latauspistevalmiuden asentamisesta on puolestaan säädetty seuraavasti:
Latauspistevalmiuden vähimmäismäärä ei saa kuitenkaan olla pienempi kuin 15.
Uudisrakentamista ja laajoja korjauksia koskevat velvoitteet tulevat sovellettaviksi vuodesta 2021 lähtien. Tietyissä ei-asuinrakennuksissa ensimmäisten latauspisteiden tulisi olla asennettuina vuoden 2024 loppuun mennessä. Lain rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä voit esimerkiksi lukea Finlexin sivuilta.
Yksi EPBD-direktiivin päätavoitteista on vähentää kiinteistöjen päästöjä älykkään teknologian avulla. Teknisiin järjestelmiin kohdistuu kolme vaatimusta:
Suomessa on jo pitkään tehostettu energiankäyttöä vapaaehtoisten energiatehokkuussopimusten avulla. Näiden sopimusten avulla on myös pystytty täyttämään EU:n energiatehokkuusvelvoitteet. Lakiluonnoksessa ehdotetaankin, että lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien pakollisten tarkastusten sijaan direktiivin velvoitteet täytettäisiin toimintaa jatkamalla ja laajentamalla.
Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia valmistui maaliskuussa 2020. Tavoitteena on vähentää rakennusten hiilidioksidipäästöjä 90 % seuraavaan 30 vuoden aikana. Uudisrakentaminen täyttää jo energiatehokkuusvaatimukset, joten strategia keskittyy ennen vuotta 2020 valmistuneeseen rakennuskantaan.
Strategiassa haetaan päästövähennyksiä erityisesti toimenpiteillä, jotka pienentävät lämmityksen ja ostoenergian tarvetta. Koko strategia on nähtävillä Ympäristöministeriön sivuilla.
Tärkeintä on muistaa, että energiatehokkuustyötä tehdään ympäristöä ja ihmisiä varten. Direktiivi vain määrittää toimenpiteet, jotka kaikkien vähintään on tehtävä. Mutta tehdään mieluusti enemmän kuin minimi – otetaan huomioon ennen kaikkea käyttäjien tarve ja katsotaan eteenpäin kohti kestävää tulevaisuutta.
Syvennymme EPBD-direktiivin vaikutuksiin tarkemmin ilmaiseksi ladattavassa oppaassa. Klikkaa tästä ja lataa opas käyttöösi!
Olemme koonneet rakennusten energiatehokkuusdirektiivin eli EPBD:n vaikutukset yksiin kansiin, jotta voit helposti tarkistaa omia kiinteistöjäsi koskevat vaatimukset ja askeleet niiden edistämiseen.
Lataa maksuton opas