Turvalaite suojaa ikäihmisen asumista siihen kytketyllä automatiikalla
Kaisa Korkala,
14.05.2018
Kiinteistöt

Paloturvallinen mummula

Yhä useampi ikäihminen asuu yksin kotonaan entistä pidempään ja huonokuntoisempana. Meille läheisille oman mummun, vaarin, äidin tai isän pärjääminen on jatkuva huolenaihe. Toimintakyvyltään rajoittuneiden yksinasumiseen liittyykin monenlaisia riskejä, joista yksi vakavimmista on tulipalo. Pysähdyin taannoin miettimään, miten turvallisuus on huomioitu oman mummuni asumisessa.

92-vuotias mummuni asuu yksinään Oulun suunnalla isossa omakotitalossa. Ehdin valitettavasti vierailla hänen luonaan vain muutaman kerran vuodessa, mutta onneksi naapurit ovat lähellä ja sisaruksetkin puhelinsoiton päässä. Mummu on yllättävän hyväkuntoinen ikäisekseen: hän kävelee itse kauppaan ja nousi vielä viime kesänä pyörän selkään ja viuhtoi menemään monia kymmeniä kilometrejä viikossa. Mummu käy säännöllisesti tarkastuksissa terveyskeskuksessa, ja hänellä on turvaranneke, mutta muuten hän ei apuja tarvitse: lääkkeet ovat tasapainossa, sanomalehti kolahtaa joka päivä postilaatikkoon ja huumori kukkii!

Suurimman osan ajastaan mummu on kuitenkin yksin kotona. Hän keittelee kahvit, pesee pyykit ja tekee karjalanpaistia kiviuunissa. Keittiön kaappien korkeutta laskettiin juuri, ettei hänen tarvitse nousta tuolille saadakseen mehukannua vieraille. Kaikki asiat kun pitää tehdä itse. Onneksi kynnyksiä ei ole paljon, mutta vanhojen mattojen reunat ovat jo hieman käpristyneet.

Toisinaan minua huolestuttaa mummun puolesta. On niitä pieniä tapaturmia sattunutkin: yksi kaatuminen tuolilta ja liukastuminen kylpyhuoneessa. Onneksi ne eivät ole johtaneet isompiin ongelmiin. Vanhoja sähkölaitteitakin hänellä on, ja joka päivä hän laittaa ruokaa liedellä – valmisruokia kun ei periaatteestakaan osteta. Tarkemmin pohtiessa erilaisia vaaratilanteita tulee mieleen, ja ne vaanivatkin aika lähellä. Mitä jos mummu liukastuu pahoin ja lyö päänsä niin, ettei saa itse hälytettyä apua? Vanhetessa muistikin alkaa heiketä, eivätkä läheiset aina huomaa sitä. Mitä jos hella unohtuu päälle? Tai kynttilät vartioimatta pöydälle?

Olen usein miettinyt, miten voisin luoda turvallisempaa ympäristöä mummulaani. Sain vuosi sitten mahdollisuuden työskennellä mielenkiintoisessa projektissa liittyen ikääntyneiden ja toimintakyvyiltään rajoittuneiden turvallisuuden edistämiseen. Olen ollut mukana seuraamassa huoneistoon sijoitettavan turvalaitteen kehittämistä. Turvalaite suojaa ikäihmisen asumista siihen kytketyllä automatiikalla. Laitteistolla voi kontrolloida esimerkiksi sähkövirtaa, tuoda hälytyksiä liiketunnistimista ja ohjata valaistusta. Laite voi esimerkiksi hälyttää läheiselle, jos vessassa on loppunut liike ilman, että sieltä on poistuttu. Laite voi myös kytkeä päälle unohtuneen hellan pois päältä sekä sammuttaa jo alkaneen tulipalon sprinklerillä antaen lisäaikaa palokunnalle. Laite sai vuonna 2014 Suomen Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon. Voit lukea lisää turvalaitteesta täältä!

Jokaisen on hyvä muistuttaa itseään paloturvallisuuden tärkeydestä. Esimerkiksi kynttilöitä tulisi polttaa oikeaoppisesti tasaisella palamattomalla alustalla pöydällä tai ikkunalaudalla kaukana helposti syttyvästä materiaalista. Testaa, osaisitko sinä toimia oikein tulipalotilanteessa.

Kaisa Korkala
Kaisa Korkala

Markkinointi- ja viestintäjohtaja, asiakaskokemus

 

Aiheeseen liittyvät muut sisällöt