Petri Naukkarinen,
24.02.2025
Kiinteistöt

Älykäs rakennusautomaatio nostaa kiinteistösi arvoa – miten ja miksi?

Onko rakennusautomaatiojärjestelmäsi vanhentumassa? Automaation uusiminen ei ole pelkkä pakollinen kuluerä, vaan uusimisella saadaan myös merkittäviä hyötyjä aikaan. Lue, miksi älykäs rakennusautomaatio on modernin kiinteistönhallinan kulmakivi ja miksi siihen investointi kannattaa.

Rakennusautomaatio toimii parhaimmillaan kuin kiinteistön aivot: se valvoo, säätelee ja ohjaa kiinteistön toimintoja energiatehokkaasti, lainmukaisesti ja tietoturvallisesti. Sen avulla hallitset kiinteistösi taloteknisiä järjestelmiä keskitetysti, jolloin saat niistä täyden hyödyn irti.

1. Rakennusautomaatio tuottaa kiinteistönomistajalle arvokasta dataa

Rakennusautomaation tuottama data, kuten raportit, hälytykset ja trenditiedot, mahdollistavat ennakoivan huollon ja tehokkaan kiinteistönhallinnan. Data itsessään ei vielä tuota arvoa, mutta moderni kiinteistöautomaatio osaa analysoida, rikastaa ja harmonisoida sitä – eli muuntaa eri lähteistä kerätyn datan yhteensopivaan ja yhtenäiseen muotoon. Näin saadaan entistä kattavampia ja visuaalisempia raportteja, jotka auttavat ymmärtämään kiinteistön tilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

2. Modernisointi tuo säästöjä

Kiinteistön kustannusten hallinta voi usein tuntua haastavalta, mutta nykyaikainen automaatio auttaa kiinteistönomistajia saavuttamaan merkittäviä säästöjä. Älykkään automaation avulla voidaan helposti vähentää energiakustannuksia jopa 10-30 %. Säästö lyhentää modernisointiin tehdyn investoinnin takaisinmaksuaikaa huomattavasti.

Vanhoissa kiinteistöissä huoltokustannukset voivat olla suhteettoman suuret, koska perinteisissä järjestelmissä ei yleensä ole etäkäyttömahdollisuutta. Huoltomies joutuu ehkä vierailemaan saman ongelman osalta useita kertoja kohteessa, ja ennakoimattomat korjaustarpeet voivat nostaa kustannuksia entisestään.

Modernin rakennusautomaation avulla kunnossapidon tarpeet voidaan tunnistaa ja priorisoida tehokkaasti. Suuri osa ongelmatilanteista voidaan hoitaa etähallinnan avulla, jolloin huoltohenkilöä ei tarvitse lähettää paikan päälle jokaisen vian takia.

  • Ennakoiva huolto: Järjestelmät havaitsevat ongelmat jo ennen niiden eskaloitumista.
  • Energiansäästö: Automaattiset säätöjärjestelmät optimoivat energiankulutusta.
  • Tehokas resurssien hallinta: Automaattiset järjestelmät mahdollistavat tehokkaamman kiinteistönhallinnan.
  • Keskitetty valvonta: Yhdestä käyttöliittymästä hallittavat järjestelmät helpottavat valvontaa ja mahdollistavat nopean reagoinnin ongelmatilanteissa.
  • Laitteiden pidempi elinkaari: Optimoitu ja säännöllinen huolto pidentää laitteiden käyttöikää ja vähentää niiden uusimistarpeita.

3. Yhteensopivat järjestelmät tehostavat kiinteistön toimintaa

Oman haasteensa kiinteistönhallintaan tuovat hajanaiset ja yhteensopimattomat järjestelmät. Kun järjestelmät eivät kommunikoi keskenään, tiedonkulku hidastuu, ylläpito monimutkaistuu ja kiinteistön tietoturva voi vaarantua. Kiinteistön käyttö on kankeampaa, kun jokaista kiinteistötekniikan osa-aluetta joudutaan säätämään erikseen sen sijaan, että ne toimisivat loogisina kokonaisuuksina.   

Hajanaiset järjestelmät vaikeuttavat myös kunnossapidon ennakointia ja suunnittelua, sillä ne eivät välttämättä tarjoa reaaliaikaista tietoa laitteiden kunnosta. Moderni rakennusautomaatio perustuu rajapintoihin, joiden avulla kaikki kiinteistön teknisten järjestelmien data voidaan kerätä yhteen. Järjestelmistä kertyy tietoa reaaliaikaisesti, joten se on helposti hyödynnettävissä.

4. Automaatio pienentää hiilijalanjälkeä

Älykäs rakennusautomaatio auttaa pienentämään kiinteistön hiilijalanjälkeä optimoimalla energiankulutusta ja resurssien käyttöä. Liike- ja päivänvalotunnistimet sekä automaattisesti säädettävät lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät vähentävät turhaa energiankulutusta. Ennakoiva huolto parantaa laitteiden energiatehokkuutta ja pidentää niiden käyttöikää.

Eikä siinä suinkaan vielä kaikki. Data-analytiikka auttaa tunnistamaan energiansäästökohteita, ja kiinteistön käyttäjille toimitetut energiankulutusraportit kannustavat heitä muuttamaan toimintaansa energiatehokkaampaan suuntaan. Moderni automaatio tukee myös uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja varastoinnin optimointia, jolloin voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. 

5. Suunnittelu ja asiantuntemus takaavat onnistuneen rakennusautomaatioprojektin

Onnistunut rakennusautomaatioprojekti vaatii huolellista suunnittelua, jossa määritellään tarkasti projektin tavoitteet. Nykyään suunnitteluvaiheessa pyritään monesti luomaan kilpailutusta varten kaikille palveluntarjoajille tasapuolinen paketti, joka nojaa vanhoihin ja tuttuihin teknologioihin. Tällöin uusia ratkaisuja on vaikea ottaa käyttöön.

Niin tilaajia kuin palveluntarjoajia palvelee paremmin malli, jossa suunnitteluvaiheessa ei määritellä valmiita teknisiä ratkaisuja. Sen sijaan aluksi määritellään tarvittavat toiminnallisuudet yhdessä käyttäjien kanssa. Vasta sen jälkeen valitaan toiminnallisuudet mahdollistava teknologia. Näin voidaan varmistaa, että uusista teknologioista saadaan parhaat hyödyt ja suunnittelukustannukset eivät nouse pilviin, kun suunnittelu tehdään kerralla huolella ja hyvin.

Rakennusautomaation suunnittelu vaatii laajaa asiantuntemusta eri alojen ammattilaisilta, kuten rakennus-, sähkö-, LVI- ja ohjelmistoinsinööreiltä, tietoliikenneasiantuntijoilta, kyberturvallisuusasiantuntijoilta sekä hankekokonaisuutta vetäviltä projektipäälliköiltä. Näiden asiantuntijoiden yhteistyöllä kiinteistön automaatiojärjestelmät suunnitellaan, toteutetaan ja optimoidaan parhaalla mahdollisella tavalla.

6. Automaatio parantaa kiinteistön arvoa

Hyvin suunniteltuna rakennusautomaatio kasvattaa kiinteistön arvoa. Energiakustannusten väheneminen, käyttömukavuuden paraneminen, automaatioon liitetyt turva- ja palojärjestelmät, alhaisemmat ylläpitokustannukset, pienempi hiilijalanjälki, tulevaisuuden vaatimuksiin vastaaminen ja toimintojen jatkuva optimointi tekevät kiinteistöstä houkuttelevamman sekä ostajille että vuokralaisille.  

Me Caverionilla räätälöimme juuri sinun kiinteistöösi parhaiten sopivan automaatioratkaisun, joka auttaa kasvattamaan kiinteistön kokonaisarvoa pitkällä aikavälillä ja sopii olemassa oleviin järjestelmiisi. Hyödynnämme teknologiaa ja dataa tehokkaasti suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon, ja monialainen tiimimme on tukenasi projektin kaikissa vaiheissa – ja myös sen jälkeen, kiinteistösi koko elinkaaren ajan.

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.  

Mietitkö kiinteistöautomaation modernisointia? Katso oppaasta ohjeet ostopäätöksesi tueksi tai lue lisää.
Entä miten valita urakkaan sopiva kumppani? Lue vinkit täältä.

Katso myös webinaaritallenteemme aiheesta:  Automaation ostaminen helpoksi ja Näin edistät digitalisaatiota älykkäällä rakennusautomaatiolla.

 
Petri Naukkarinen
Petri Naukkarinen

Liiketoimintapäällikkö, automaatio