Olli Naukkarinen,
07.02.2025
Kiinteistöt

Energiaviisas datakeskus on toimintavarma, optimoi sähkönkulutusta ja hyödyntää hukkalämmön

Suomessa on tällä hetkellä suunnitteilla useampia uusia datakeskushankkeita. Datakeskukset ovatkin nopeasti kasvava osa kriittistä infrastuktuuria. Suomella on jo vahvoja vetovoimatekijöitä uusien datakeskusinvestointien houkuttelemiseksi, mutta miten varmistamme, että niiden ympäristövaikutukset sekä sähkönkulutus minimoidaan ja hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön? Miten voimme varmistaa, että Suomeen luodaan energiaviisaita ja turvallisia datakeskuksia? 

Miksi datakeskukset kiinnostavat juuri nyt?

Datakeskusten merkitys kasvaa globaalisti digitaalisaation, pilvipalveluiden ja tekoälyn kehittyessä, joten yritykset etsivät jatkuvasti uusia rakennuspaikkoja. Suomi on noussut varteenotettavaksi kohteeksi useista syistä:

  • Viileä ilmasto vähentää jäähdytyksen tarvetta ja energiankulutusta, jolloin saavutetaan helpommin korkea PUE-luku (Power Usage Effectiveness).
  • Suomen sähköverkko on vakaa, ja uusiutuvan energian osuus sähköntuotannosta on korkea.
  • Suomessa on saatavilla datakeskusrakentamiseen sopivia tontteja.  
  • Laaja kaukolämpöverkkomme mahdollistaa hukkalämmön hyötykäytön.

Suomessa taidetaan kriittisen infrastruktuurin rakentaminen, mutta kokemusta datakeskusten erityisvaatimuksista meillä voisi olla enemmänkin. Osaamisen kartuttamiseksi meidän kannattaisi tehdä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa.Kotimaan markkinassa toimittajien olisi hyvä kumppanoitua riittävän laajojen toimituskokonaisuuksien mahdollistamiseksi. Uusien osaajien kouluttamiseksi vaaditaan myös tiivimpää yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten välillä.  

Millaista osaamista datakeskusten rakentaminen ja ylläpito vaativat? 

Yllämainitut edut houkuttelevat uusia datakeskuksia vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos haluamme jatkossakin uusien investointipäätösten kohdistuvan Suomeen, meidän täytyy todistaa, että osaamme tehdä toimintavarmoja, energiaviisaita ja turvallisia datakeskuksia.

Tämä vaatii laadukasta suunnittelua ja projektitoteutusta, energiatehokkaiden ratkaisuiden tunnistamista, sähkönkulutuksen optimointia, hukkalämmön hyödyntämistä ja tehokkaita turvajärjestelmiä. Myös ylläpidon merkitys on tärkeä huomioida jo rakennusvaiheessa.

Datakeskuksen sähkönkulutuksen optimointi

Datakeskukset kuluttavat valtavia määriä sähköä. Energiatehokkuus onkin kriittinen osa niiden suunnittelua ja ylläpitoa. Yksi datakeskuksen kriittisiä lukuja on PUE-arvo, joka kertoo, kuinka suuren osan IT-infran ulkopuolinen energiankulutus on datakeskuksen kokonaiskulutuksesta. 

Pohjoismaiden PUE-arvot ovat kylmän ilmaston ja laadukkaan rakentamisen ansiosta erinomaisia, ja Suomessa datakeskusten energiatehokkuus on jopa maailman huippuluokkaa.

PUE-arvoa voidaan edelleen parantaa mm. jäähdytyksen ja ilmanvaihdon optimoinnilla. Tämä luonnollisesti vaatii jatkuvaa energiankulutuksen ja olosuhteiden seurantaa, jossa voidaan hyödyntää myös tekoälyä. 

Datakeskuksen hukkalämpö hyötykäyttöön

Datakeskuksissa pyörivät palvelimet tuottavat merkittävän määrän lämpöä. Tiloja on siis viilennettävä koko ajan, jotta olosuhteet pystyvät optimaalisina. Jäähdyttämisestä syntyvän hukkalämmön hyödyntäminen on keskeinen osa vastuullista energiankäyttöä.

Suomessa datakeskusten hukkalämpö voidaan yleensä ohjata kaukolämpöverkkoon, mikä pienentää kaukolämmön hiilijalanjälkeä. Caverionin energiakeskus mahdollistaa hukkalämmön tehokkaan ja vastuullisen hyödyntämisen. Hukkalämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon käyttämällä kylmäaineena ympäristöystävällistä hiilidioksidia.

Datakeskusten kulunvalvonta ja turvallisuus

Datakeskusten turvallisuuteen liittyy tarkkoja vaatimuksia, jotka usein saattavat jopa ylittää vastaavat viranomaispuolen vaatimukset. Siksi niiden suunnittelu, asentaminen ja ylläpito vaativat erityisosaamista.

Kulunvalvontajärjestelmien tehtävä on varmistaa, että tiloihin pääsevät vain asianmukaiset henkilöt. Paloilmoittimet, sprinkleri- ja kaasusammutusjärjestelmät auttavat minimoimaan vahingot esimerkiksi tulipalon sattuessa. Yhdessä turvatekniset järjestelmät auttavat turvaamaan datakeskuksen jatkuvan toiminnan tilanteessa kuin tilanteessa.

Sopiva kumppani datakeskushankkeeseen

Suomesta on vuosikymmenien saatossa hävinnyt paljon perinteistä teollisuutta. Datakeskuksen voisivat osaltaan olla teollisuudenala, jossa meillä on selkeitä kilpailuvaltteja muuhun maailmaan verrattuna. Niinpä näen järkeväksi panostaa uusien datakeskushankkeiden houkutteluun yhteistyössä mm. kaavoittajien, kaukolämpöyhtiöiden ja rakennusliikkeiden kanssa.  

Datakeskusten rakentaminen ja ylläpito vaativat erittäin laajaa teknistä osaamista ja projektinhallintakykyä. Monimutkaisuudeltaan niitä voisi verrata hienostuneeseen teollisuuslaitokseen. Monimutkainen ympäristö myös luo erityisvaatimuksia työturvallisuudelle, jonka on oltava huippuluokkaa.

Prosessienhallinta on tärkeää niin rakennus- kuin ylläpitovaiheessakin. Toimittajilta vaaditaan tarkat suunnitelmat, sertifioinnit ja dokumentaatio kaikista toimenpiteistä, koska pienikin keskeytys datakeskuksen toiminnassa johtaa suuriin kustannuksiin. 

Caverionilla on laaja kokemus kriittisen infran rakentamisesta ja ylläpidosta. Pystymme toimimaan kumppanina koko arvoketjussa suunnittelusta rakentamiseen ja ylläpitoon. Ymmärrämme datakeskusten erityisvaatimukset ja varmistamme, että kaikki tekniset ratkaisut toimivat saumattomasti yhteen. Asiakkaamme myös arvostavat panostuksiamme työturvallisuuden edistämiseen.

Caverion onkin harvoja toimijoita Suomessa, joka pystyy toimimaan kumppanina tämän kokoluokan urakoissa ja tarjoamaan datakeskusten kiinteistötekniset ratkaisut muuntamoista, energiakeskuksista ja lämpöratkaisuista aina kulunvalvontaan ja ylläpitoon asti. Vastaamme tiukkoihin aikatauluvaatimuksiin myös kansainväliset sopimusmallit huomioiden, koska tiedämme, että jokainen viivästys voi aiheuttaa merkittäviä  lisäkustannuksia.

Jos etsit kumppania datakeskushankkeen toteuttamiseen, ota minuun yhteyttä. Kerron mielelläni tarkemmin, millaisia ratkaisuja energiaviisaan ja turvallisen datakeskuksen rakentaminen ja ylläpito vaativat.

Olli  Naukkarinen
Olli Naukkarinen

Business Unit Manager