Rakennusten turvallisuus on nykymaailmassa tärkeämpää kuin koskaan. Siksi se pitää huomioida myös kiinteistöjen käyttö- ja ylläpitovaiheessa, ei vain suunnitteluvaiheessa. Projektiliiketoimintaryhmämme johtaja Riku Mandelin haluaa herätellä koko alaa ymmärtämään kiinteistötekniikan keskeisen roolin kokonaisvastuullisissa ratkaisuissa.
Kiinteistötekniikan avulla moderneja turvallisuusratkaisuja voidaan hallita tehokkaasti. Automatisoidut ja keskenään kommunikoivat lukitus-, kamera-, kulunvalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmät sekä savunpoisto- ja paloilmoitinjärjestelmät auttavat yhdessä luomaan turvallisen kiinteistön.
Kun ratkaisupalettiin lisätään äänievakuointijärjestelmät ja turvavalaistus, tukee kiinteistötekniikka ihmisten turvallisuutta monissa erilaisissa poikkeustilanteissa – ei vain tulipalojen ja varkauksien varalta.
Turvallisuustilanteet muuttuvat nykyään nopeasti, ja kiinteistötekniikalla on tärkeä rooli kiinteistöjen, tiedon ja ihmisten suojaamisessa. Monet samanaikaiset kriisit luovat epävarmuutta niin kiinteistönomistajille kuin niiden käyttäjille.
Automatisoidut turvallisuusratkaisut tuovat mielenrauhaa ja varmuutta. Me kaikki nukumme yömme paremmin, kun ympäristöämme valvovat ihmissilmien lisäksi älykkäät turvallisuusjärjestelmät, jotka reagoivat nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
Aiemmin turvallisuusratkaisuilla suojattiin pääasiassa teollisuuslaitosten tuotantoprosesseja tai kriittisten kiinteistöjen, kuten sairaaloiden ja lentokenttien, toimintaa. Nyt turvallisuusuhkien ennakointiin suhtaudutaan vakavammin kaikentyyppisissä rakennuksissa – oli kyse sitten kouluista ja päiväkodeista tai asunnoista ja toimistoista. Samalla korostuvat myös data- ja laiteturvallisuus sekä tietosuoja, jotka ovat kokonaisvaltaisen turvallisuussuunnittelun tärkeitä osa-alueita.
Rakennusalalla puhutaan usein siiloutumisesta ja tekniikan yhteensovittamiseen liittyvistä ongelmista. Positiivista kehitystä on kuitenkin onneksi jo tapahtunut.
Yhteistyö suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä kehittyy koko ajan. Sitä tukevat monet hankemallit, kuten allianssit ja elinkaarirakentaminen. Esimerkiksi Firan kanssa yhdessä toteuttamamme Tuusulan kampuksen elinkaarihanke on loistava esimerkki siitä, miten tällaisissa hankkeissa tehdään töitä yhteisten tavoitteiden eteen.
Elinkaariajattelu on järkevää ja kannattavaa. Ylläpitokustannuksissa voidaan säästää jopa 30 prosenttia, kun käyttövaihe otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Kiinteistötekniikalla on merkittävä vaikutus kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja ESG-vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen, mutta vain, jos järjestelmiä seurataan aktiivisesti ja säädetään myös käytön aikana.
Turvallisuuden hallinnassa elinkaariajattelu on yhtä lailla tärkeää. Turvallisuusjärjestelmät on suunniteltava kiinteistön koko käyttöiän ajalle, ja niitä on huollettava samoin kuin energia- ja olosuhdejärjestelmiäkin.
Me Caverionilla otammekin teknisten järjestelmien elinkaaresta kokonaisvaltaisen vastuun ja varmistamme tekniikan toimivuuden myös investoinnin jälkeen. Se onnistuu esimerkiksi 24/7-etähallintapalvelujen avulla.
Tutustu turvallisuusratkaisuihimme!
Lähde: Talotekniikka NEXT -julkaisu, syksy 2024.